Videoudstyr

Jesper Raben Web

Hvilke videokameraer og formater har jeg brugt?

Mit første kamera var et Sony Video 8, senere fik jeg Hi 8, som var bedre end Video 8, men det var bøvlet dengang at overspille video til PC, da indspilningen tog den tid, som filmen var, f.eks. 10 min video = 10 min overførselstid, men sådan var det dengang.

Så kom man op i DV-formatet, hvilket også var på bånd men blot digitalt og kvaliteten blev bedre, det var tider, så det næste blev et kamera i HD1920x1080 interlaced med HDD også var det meget nemmere at overføre film til Pc’en via USB. I de seneste år har jeg brugt et kompaktkamera til videooptagelse og de kører gerne i XAVC-S 50P/50 MBPS eller AVCHD, men også MP4.

Mobiltelefoner kan også bruges til videooptagelse, særligt modellerne fra Apple, der kan optage i 4K og de lidt dyre android telefoner kan også være med.

I dag bruger jeg min Google Pixel 7a der kan optage i 1080P 30/60 & 4K 30/60, og et Olympus TG Tracker 207 graders ultravidvinkel, der kan optage i 4K 30 - 1080p 30/60/120.

Hvis man skal optage i en god kvalitet, som privat person, så brug XAVC-S eller AVCHD og man optager kun i progressiv tilstand i dag, man kan også bruge MP4 (fylder mindre).

Hvilken redigeringssoftware har jeg brugt?

I dag brugte jeg Adobe Premiere Elements & Davinci Resolve, som jeg har været meget tilfreds med, men har også prøvet iMovie, Final Cut Pro, Pinnacle Studio Ultimate og et par andre.

Er man nybegynder i redigering og har man en Mac, så anbefaler jeg at bruge iMovie, da den ligger på Mac, når man køber den, vil man have noget bedre så er det Final Cut Pro man skal gå efter og den er også ret nem at gå til.

Sidder man på en windows pc og har mod på det, kan man give sig i lag med gratisudgaven af Davinci Resolve, den har alt hvad hjertet begære, men en stejl indlæringskurve, hvis man vil have noget lettere at gå til så er Pinnacle Studio løsningen, fås i flere udgaver, men køb altid ultimate versionen er den dyreste, men man får meget for pengene og skal det være hel nemt så er der Adobe Premiere Elements eller Magix Movie Studio og en der også skulle være god men dyr er Cyberlink Power Director.

Hvilken computer skal jeg have for at redigerer?

Bruger du Apple, kan alle Mac redigerer i HD med iMovie eller Final Cut Pro, så det er lige ud af landevejen.

Jeg bruger en PC med Windows 11 Pro, MSI Tomahawk II Pro Bundkort – AMD Ryzen 5 3600 – 32 DDR4 3200 Mhz RAM – Nvidia GTX1070 8 GB DDR5 – 1xWD SSD 250 GB – 1xSeagate 5400 RPM 4 TB – 2xToshiba 7200 RPM 3 TB og på den kan jeg sagtens redigerer i 1080P og 4K i Pinnacle Studio 25 Ultimate.

Så hardwarekrav til redigering er: Intel Core / AMD CPU 3.5 Ghz eller større – Min 16 GB – Detekteret grafikkort AMD/Nvidia med min 4 GB ram – Brug SSD diske eller hvis det er mulig NVM på bundkortet – Min 27″ Skærm – Optimal 2 Skærme – Windows 11 Pro hvis CPU har TPM ellers Windows 10 Pro.

Hvor kan man se dine videoer?

Se min YouTube Playliste - Oplevelser

Drag & Drop Website Builder