Undgå Svindel

Jesper Raben Web

I denne artikel vil jeg prøve at beskrive, hvad man skal passe på, for at man ikke hopper på svindel og bliver franarret sine personlige oplysninger.

Former for svindel
-Falske sms
-Falske e-mails
-Falske telefonopkald
-Falske hjemmesider
-Falske profiler på handels platforme
-Falske profiler på sociale medier

Alt overstående har kun 1 formål af få fat i dine personlige oplysninger samt oplysninger omkring dit kreditkort, MitID, CPR nummer og andre relevante oplysninger, man kalder det phishing, og det er der meget af lige i øjeblikket.

Følgende vil aldrig kontakte dig, medmindre at du selv har kontaktede dem
-Skattevæsenet
-Det offentlige
-Apple
-Microsoft
-Google
-Facebook
-X
-m.fl


Hvis du får henvendelse fra overstående og du ikke har bedt dem om at kontakte dig, så slet sms/email/besked på sociale medier, så er det svindel og klik ikke på links i henvendelsen, de føre frem til en fup side, der vil franarre dig din personlige oplysninger.

Jeg fik en SMS fra Apple, hvor i der stod at mit Mastercard var bleven afvist, så kommer jeg ind på en siden hvor jeg indtaster mit Apple ID -> Mastercard -> CPR -> MitID og det var rigtigt dumt, måtte spærre det hele, men slap med skrækken, der var "gudskelov" ikke sket noget, så nu er jeg meget mere påpasselig, med hvad jeg trykker på og jeg ved også at Apple vil aldrig kontakte mig, medmindre jeg har en aftale med dem om det.

Hvis man ikke har et pas og skal have åbnet et spærret MitID, kan man godt komme til at vente et par uger, kommer an på hvor travlt borgerservice har i den kommune du bor i.
Er ens kreditkort også spærret, skal man have et nyt, og det tager ca 1 uge.
Har man spærret sin netbank pga af mistanke om svindel, så sender banken et brev med "sneglepost" kan tage op til 1 uge, som man skal udfylde og skrive under og afleverer personligt i bankens filial.

Så hvis man ryger i fælden og bliver svindlet, så kan det ha konsekvenser, hvis man ikke passer på og får spærret det hele med det samme.

Så et godt råd herfra, tænk jer godt om før i trykker på noget og er der noget der ser mistænkt som ud, så kontakt jeres bank eller det sted beskeden skulle komme fra, så er man på den sikker side.

No Code Website Builder