Linux - Jesper Raben Web

Jesper Raben Web - Teknik Hjørnet

Jesper Raben Web - Teknik Hjørnet

Jesper Raben Web - Teknik Hjørnet

Jesper Raben Web - Teknik Hjørnet

Gå til indhold

Linux

OSS
Hvad er Linux ?
Linux er et styresystem ligesom Windows og macOS, men forskellen er at Linux har åben kildekode, så alle kan være med til at bygge på Linux, Windows og macOS er lukket kildekode, så der kan man ikke se hvordan systemet er opbygget.

Linux findes i mange forskellige distrobutioner, man kan få nogle, der er nemme at installerer, eller andre, der kræver, at man holder tungen lige i munden.

I Windows og macOS er man vant til en type skrivebord, men i Linux er der en hav af  skriveborde, der har vi Gnome, KDE Plasma, Mate, Cinnamon, XFCE, LXDE og manger flere og de kan tilpasses på mange forskellige måder.

De mest kendte Linuxer er Debian, mange distrobutioner bygger på Debian som f.eks Linux Mint, Ubuntu og Rasbian, for at nævne et par, af de kendte. Så har vi ARCH Linux, den er mest for de hardcore, men den findes i en brugervenlig udgave, der hedder Manjaro, som er ligeså nem at lægge ind som Ubuntu.

Der findes 2 typer distrobutioner af Linux :

1. Point releases, udgives 1 eller 2 gange om året og  hedder som regel f.eks 10.1 - 10.2 - 10.3 - osv. Disse indeholder så de nyeste pakker fra det tidspunk, hvor de er bleven udgivet, men de kan opdateres via online pakkecentere.

2.Rolling Relases, rullende udgivelse, er altid opdateret både styresystem og programmer, kan være ustabil at køre med, men for det meste er det stabilt.

Linux er Open Source og kan bruges privat og til virksomheder, og de af jer der har en hjemmeside hos et webhotel, den køre på Linux, har i en NAS, den køre også på Linux og hvad pokker Android er også en form fo Linux :-)

Linux Distributioner
Her en liste over Linux  distributioner inddelt efter sværhedsgrad, der er noget for alle og har du en pc liggende på loftet eller andre steder, så prøv at give den nyt liv med Linux.

Let at bruge og Installerer
Advanceret og svære at installerer
Dette er blot et lille udpluk af, hvad der findes af Linux distributioner og der er mange flere og dem kan i finde på DistroWatch som er en hjemmeside, hvor de 100 mest brugte distributioner bliver vist, og man kan læse om, hvad andre brugere synes om de forskellige distributioner.

Så en rigtig god side at kikke på hvis man har interesse for Linux.

Jeg håber at du har fået lidt info omkring Linux her på siden og hvis du får lyst til at prøve det, så vil jeg ønske dig god fornøjelse med det.
Kontakt Info
Jesper Raben
Søgade 9
6000 Kolding
mobil: 41294516
Tilbage til indhold